Η έκτρωση του Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν

Η χρονιά δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο δυναμικά αναγνωστικά. Η Έκτρωση ήταν από εκείνα τα βιβλία που καιρό τώρα μου προξένευαν φίλοι και εγώ, αντί να ακολουθήσω τις συμβουλές του, τους παράκουα. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι τόσο ότι διάβασα ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, αλλά ότι ανακάλυψα έναν εξαιρετικό συγγραφέα σε μια άρτια και πολύ προσεγμένη έκδοση. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, αλλά όταν γίνεται την κατάλληλη στιγμή είναι καλύτερο.

Ο Μπρότιγκαν έζησε μια μικρή και πικρή ζωή από αυτές που ζουν οι αυθεντικοί λογοτέχνες. Γεννήθηκε σε μια διαλυμένη οικογένεια τον Ιανουάριο του 1935, μεγάλωσε κάτω από το όριο της φτώχιας και ως ενήλικας αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα σε βαθμό νοσηλείας. Είναι γνωστό μάλιστα ότι υποβλήθηκε στην απάνθρωπη και σύνηθη τότε θεραπεία της ηλεκτροσπασμοθεραπείας, κοινώς του ηλεκτροσόκ. Η κόρη του έχει δηλώσει πως ήταν αλκοολικός το μεγαλύτερο διάστημα της ενήλικης ζωής του και έπασχε από κατάθλιψη. Παρά την ενεργή λογοτεχνική του δράση, έδωσε τέλος στην ζωή του τον Σεμπτέμβρη του 1984.

Είναι μια όμορφη βιβλιοθήκη, τέλεια οργανωμένη, πλούσια και πολύ αμερικάνικη.

Ένας τριανταενάχρονος χωρίς σπουδαίες φιλοδοξίες εργάζεται αμισθί σε μια εκκεντρική βιβλιοθήκη στο Σαν Φρανσίσκο. Στην συγκεκριμένη βιβλιοθήκη δεν μπορείς να διανειστείς ή να διαβάσεις κάτι, πας εσύ ο ίδιος το βιβλίο που έγραψες και, αφού το καταχωρήσουν στο Πρωτόκολλο Περιεχομένων Βιβλιοθήκης, επιλέγεις ένα ράφι και το αφήνεις. Οποιοσδήποτε θέλει, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να γίνει ένας άγνωστος συγγραφέας στα στενά γεωγραφικά όρια αυτής της παράξενης βιβλιοθήκης. Ένα βράδυ στην δουλειά το κουδούνι χτυπάει και μια εκθαμβωτικά όμορφη γυναίκα έρχεται να αφήσει το δικό της λογοτεχνικό πόνημα. Οι δύο νέοι, ο βιβλιοθηκάριος και η κοπέλα, ερωτεύονται και η σχέση τους θα οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Με την βοήθεια ενός φίλου, το ζευγάρι ταξιδεύει μέχρι την Τιχουάνα για να την τερματήσει.

Η Έκτρωση είναι για την ώρα το μοναδικό διαθέσιμο βιβλίο του συγγραφέα στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο που μεταφέρει πιστά το κλίμα της εποχής στον αναγνώστη χωρίς συγγραφικές περιττολογίες. Ο Μπρότιγκαν έχει προσθέσει αρκετά προσωπικά και κοινωνικά στοιχεία στην αφήγηση, όπως είναι η περιγραφή της βιβλιοθήκης και η προσφυγή των Αμερικανών στο Μεξικό με σκοπό παράνομες τότε επεμβάσεις. Παρά το βάρος του τίτλου και της κεντρικής υπόθεσης, το βιβλίο ρέει απολαστικά και σου αφήνει μια γλυκειά αίσθηση στο τέλος του.

Κλείνοντας, οφείλω να επαινέσω για ακόμα μια φορά τις εκδόσεις Ενύπνιο για την αγάπη και την προσοχή που δείχνουν στην τέχνη τους. Η Έκτρωση είναι από όλες τις απόψεις ένα εκδοτικό κόσμημα με καλαίσθητο εξώφυλλο, άριστη ποιότητα χαρτιού και εξαιρετική μετάφραση από τον λογοτέχνη Στάθη Ιντζές.

6 σκέψεις σχετικά με το “Η έκτρωση του Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν

  1. Παράθεμα: Η έκτρωση του Ρίτσαρντ Μπρότιγκαν – worldtraveller70

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.