Μπέκας είπε, αστυνόμος Μπέκας ΙΙΙ

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας για τον αστυνόμο Μπέκα, τον εμβληματικό ήρωα του Γιάννη Μαρή, αρχίζει. Πριν το ξεχάσω, να σας πω ότι η σειρά προβάλλεται καθημερινά από το κανάλι του Alpha λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι πρέπει για τους ξενύχτηδες βιβλιόφιλους!FotorCreated

Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα είναι ένα έργο μάλλον γνωστό για την τηλεοπτική του μεταφορά, παρά για τις λογοτεχνικές του ρίζες. Πληροφοριακά, προβαλλόταν το ’87 στην ΕΡΤ2 με την Μιμή Ντενίση στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Η υπόθεση ξεκινά με τον Κώστα Νικόδημο να επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια απουσίας στην Αμερική. Η αιτία αυτής του της επιστροφής στα πατρογονικά είναι η κληρονομιά που έχει εισέλθει στα χέρια του μετά τον μυστηριώδη θάνατο του θείου του, Τιμόθεο Κώνστα. Από το πρώτο βράδυ της παραμονής του στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια δέχεται ύποπτα τηλεφωνήματα που σκοπό είχαν να τον εκφοβήσουν. Τελικά, το πείσμα και η περιέργεια του νεαρού άνδρα κερδίζουν και ο ίδιος αποφασίζει να ανακαλύψει ποιος πραγματοποιεί αυτά τα κακόβουλα τηλεφωνήματα . Εγκλήματα από την εποχή της Κατοχής, παθιασμένος έρωτας, μυστήριο και πολύ σασπένς διατρέχουν τις 300 περίπου σελίδες του Θανάτου. Ο Μπέκας δεν είναι παρόν εξ αρχής, αλλά η συμβολή του είναι αγγελική σε πολλά σημεία του βιβλίου.

Η υπόθεση εκβιασμού είναι μια από τις δυσκολότερες υποθέσεις του αστυνόμου Μπέκα. Ο Ανδρέας Μάτεσης, ένας άλλοτε κοσμικός κύριος της Αθηναικής ελίτ, ξεπεσμένος πια πέφτει στο παράπτωμα του εκβιασμού για να μπορέσει να ζήσει (τι δουλεια και αυτή!). Αυτή τη φορά, θύμα του είναι ο Τζον Σιγανός, ένας άτυχος άνδρας που ερωτεύεται την λάθος γυναίκα. Ερωμένη του είναι η Εύα Γιαβάσογλου, χήρα ενός βαθύπλουτου άνδρα. Που είναι το κακό; Η σχέση μετράει πριν από το θάνατο του εκατομμυριούχου και ο Μάτεσης έχει στοιχεία στα χέρια του, γράμματα για την ακρίβεια, που ενοχοποιούν τον Σιγανό για το φόνο του Γιαβάσογλου. Όσο περίεργη ακούγεται η υπόθεση, άλλο τόσο εύκολη είναι η λύση του μυστηρίου. Μόνο που μερικές φορές η δικαιοσύνη είναι ανίκανη και τότε η Θεία Δίκη αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση της. Ο Μπέκας είναι σχεδόν ευθύς εξαρχής μέσα στην υπόθεση, μια υπόθεση που θα τον πονοκεφαλιάσει και θα τον πεισμώσει όσο καμιά. Αλλά είπαμε, η Θεία Δίκη έχει μάτια πάντα και παντού.

Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν είναι ένα από τα πρώτα βιβλία που διάβασα αυτή τη χρονιά. Το πήρα εντελώς τυχαία από ένα περίπτερο στην Ακαδημίας και είναι ένα από τα διαμαντάκια αυτού του μήνα. Ένας νεαρός οπερατέρ γυρνάει σπίτι του το βράδυ με τον ηλεκτρικό. Κάπου ανάμεσα στον Ταύρο και το Θησείο βλέπει κάτι πολύ περίεργο, έναν άνδρα με σμόκιν να πετάει το σώμα μιας γυναίκας από το αυτοκίνητο του. Το περιστατικό εξελίσσεται μέσα σε μερικά δεύτερα μπροστά στα μάτια του και ο νεαρός δεν ξέρει αν είναι αληθινό ή προιόν της φαντασίας του. Δυστυχώς, το επόμενο πρωί η θολή του ανάμνηση βγαίνει αληθινή. Ένα μανεκέν βρίσκεται νεκρό κοντά στις ράγες του ηλεκτρικού και τότε ο οπερατέρ ξέρει που να απευθυνθεί. Ο δολοφόνος είναι ένα από τα πιο απολαυστικά βιβλία του Μαρή που έχω διαβάσει. Ο Μπέκας στο πρόσωπο του νεαρού βρίσκει ένα καλό βοηθό που μέσα από την καρδιά του θα τον ήθελε για άνδρα της κόρης του(!).

Θα ήθελα να γράψω κι άλλα, αλλά ο χρόνος τρέχει και κάποιος φωνάζει… Σας εύχομαι ένα υπέροχο Σάββατο!

6 σκέψεις σχετικά με το “Μπέκας είπε, αστυνόμος Μπέκας ΙΙΙ

  1. Ο Γ.Μαρής είναι μοναδικός στο είδος.Το τελευταίο βιβλίο που αναφέρεις,δεν το έχω διαβάσει και μου κέντρισε το ενδιαφέρον.Τα θυμάμαι κάποτε με την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»,δυστυχώς μου’χαν διαφύγει…Αναμένουμε συνέχεια στην αστυνομική λογοτεχνία!Άλλωστε,είμαστε πολλοί οι λάτρεις της!😉

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Παράθεμα: Αγαπημένα Ιανουαρίου | style rive gauche

  3. Παράθεμα: Καλοκαίρι και διάβασμα Ι | style rive gauche

  4. Παράθεμα: Reading Challenge I | style rive gauche

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.