Ένα κάποιο τέλος


Δεν είναι απαραίτητο όλα τα τέλη να χαρακτηρίζονται ως όμορφα ή άσχημα. Είναι, όμως, απαραίτητο να έχουν όλα ένα τέλος. Και αυτό είναι φιλοσοφικά αυταπόδεικτο!

O Julian Barnes είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αγγλία, έδειξε τα συγγραφικά του ταλέντα από μικρή ηλικία. Απόδειξη της αξίας του ως συγγραφέας είναι οι τέσσερις υποψηφιότητες βιβλίων του για το βραβείο Man Booker, το οποίο τελικά κέρδισε με την τέταρτη συμμετοχή του μερικά χρόνια πριν, το Ένα κάποιο τέλος. Αν με ρωτάτε βέβαια, αυτό το Τέλος δεν κέρδισε μόνο το Booker 2011, αλλά και το βραβείο της καρδιάς μου!

12331519_1193374664025339_862197231_n

Ο Τόνι, συνταξιούχος ετών 63, κάνει σταδιακά τον απολογισμό της ζωής του. Συμπαθητική εφηβεία, ελάχιστα συναρπαστικά νεανικά χρόνια, μάλλον συνηθισμένη αλλά σίγουρα γεμάτη ενήλικη ζωή. Το ενδιαφέρον όμως, δεν βρίσκεται τόσο στη ζωή του πρωταγωνιστή, όσο στον τρόπο που ο ίδιος προσπαθεί να αναλύσει τις ζωές των άλλων, όσων πέρασαν από το δίπλα του. Πιο συγκεκριμένα, ένα περιστατικό της πρώιμης νιότης του θα τον σημαδέψει χωρίς να το καταλάβει και θα αναζητήσει τις συνιστώσες και τις επιπτώσεις του πολύ αργότερα, όταν και ο ίδιος θα είναι σε θέση να τις πάρει χαμπάρι.

Το Ένα κάποιο τέλος είναι πολύ παραπάνω από ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Οι 230 σελίδες του, γεμάτες με σκέψεις γύρω από την ζωή, τον θάνατο, την μνήμη και το χρόνο, είναι ένα μικρό εγχειρίδιο φιλοσοφίας. Όπως όλα τα μεταφράσματα, θα περίμενε κανείς να έχει αυτόν τον επίπεδο και άτονο λόγο, όμως ακόμα και σε αυτό το σημείο το έργο του Barnes διαφέρει. Η μετάφραση είναι ένα έργο τέχνης, δοσμένη με τέτοιο τρόπο που νομίζεις ότι γράφτηκε απευθείας στην ελληνική. Ενώ, η υπόθεση και ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας μας την παρουσιάζει ωθεί τον αναγνώστη να κάνει και εκείνος τον δικό του απολογισμό γυρνώντας τις σελίδες. Εξάλλου, μέσα από τις ιστορίες των άλλων δεν αξιολογούμε και την δικιάς μας;!

Αν μπορούσα να εκφράσω μονάχο δύο λόγια για αυτό το βιβλίο, θα σας έλεγα πως άνοιξε τον δρόμο και για την δικιά μου αυτογνωσία…

15 σκέψεις σχετικά με το “Ένα κάποιο τέλος

  1. Παράθεμα: Τα τρία επίπεδα της ζωής του Julian Barnes | style rive gauche

  2. Παράθεμα: Suddenly and out of nowhere | style rive gauche

  3. Παράθεμα: Αυτές που περιμένω! | style rive gauche

  4. Παράθεμα: Η μοναδική ιστορία του Julian Barnes | style rive gauche

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.