Ο γλύπτης του Scott McCloud

Από παιδί θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να διαβάσω κόμιξ και οτιδήποτε ήταν σε αυτή την μορφή. Προσπάθησα αρκετές φορές να τελειώσω έστω και ένα τεύχος, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα. Πάντα με ζάλιζαν, ίσως γιατί οι μοναδικές φορές που τα αγόραζα ήταν στο πλοίο για το νησί. Τα χρόνια πέρασαν, το καράβι πια δεν με ζαλίζει και εγώ ερωτεύτηκα ένα graphic novel. Είναι όλα θέμα οπτικής, σαν να λέμε.

Ο ΜακΚλάουντ γεννήθηκε το 1960 στη Βοστώνη και ήδη από τα δεκαπέντε του είχε αποφασίσει ότι θα γίνει καρτουνίστας. Μάλιστα, όχι απλά κατάφερε να πραγματοποιήσει το εφηβικό του όνειρο, αλλά το έπραξε και με απόλυτη επιτυχία. Στο ενεργητικό του έχει πολλά βιβλία και ακόμα πιο πολλά βραβεία!

2016-04-11 11.29.25 1.jpg

Ο Γλύπτης, το βιβλίο που άλλαξε την κοσμοθεωρία μου για τα graphic novels, πραγματεύεται την ιστορία του Ντέιβιντ, ενός νεαρού καλλιτέχνη με όνειρα, αλλά χωρίς πόρους. Το αγόρι βρίσκει ο Θάνατος και του κάνει μια πρόταση, την τέχνη για την ζωή του. Εκείνος θα πραγματοποιούσε την παιδική του ευχή να σμιλεύει οτιδήποτε με τα χέρια του και ο Ντέιβιντ θα είχε μόνο 200 μέρες ζωής. Ο γλύπτης δέχεται αψηφώντας σχεδόν την ημερομηνία λήξης της ζωής του και αρχίζει να δημιουργεί παθιασμένος. Ισχυρός και ο Θάνατος, αλλά η ζωή είναι ο ξενοδόχος και ο Ντέιβιντ λογάριασε χωρίς αυτήν. Τυχαία γνωρίζει μια νεαρή ηθοποιός, γεμάτη και αυτή με όνειρα και σχέδια, την οποία ερωτεύεται σφόδρα. Αν οι 200 μέρες ήταν λίγες μία φορά, όταν θέλεις να τις μοιραστείς γίνονται πολύ λιγότερες…

2016-04-11 11.29.28 1.jpg

Δεν μπορώ να κρίνω την τεχνοτροπία των graphic novels, μιας και δεν έχω την παραμικρή ιδέα πάνω σε αυτό. Θα σταθώ όμως στην αίσθηση που μου άφησε αυτό το βιβλίο και πιστεύω ότι αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Το ερωτεύτηκα! Ρεαλιστικά, η υπόθεση είναι σχετικά απλή με έντονο χιούμορ και όμορφα δομημένους χαρακτήρες. Έλα μου όμως που μέσα μου είπε πολλά περισσότερα! Η ρομαντική χροιά της ιστορίας, το μποέμ του ήρωα, το ιδανικό του θανάτου για την τέχνη, δεν ξέρω τι είναι αυτό που με έπεισε από όλα. Ένα ξέρω, αυτό το βιβλίο αξίζει να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σας!

20 σκέψεις σχετικά με το “Ο γλύπτης του Scott McCloud

  1. Παράθεμα: Graphic novels στο πανί: Λήψη 1η | style rive gauche

  2. Παράθεμα: Reading Challenge I | style rive gauche

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.