Ποιό παπάκι με νικέλινο τιμόνι στο προαύλιο;

Κάθε αναγνώστης έχει έναν αγαπημένο συγγραφέα, έναν γραφιά, χαλκέντερο ή μη, που η πένα του γράφει κατευθείαν στα χαρτιά της καρδιάς του. Για εμένα, ω τι έκπληξη!, αυτός ο συγγραφέας είναι ο Georges Perec. Το ξεχωριστό με την περίπτωση του Perec είναι ότι η όποια αδυναμία μου στα γραπτά του, αντί να εξασθενεί, αυξάνεται με κάθε επόμενο βιβλίο του που διαβάζω. Έχοντας αισίως προσεγγίσει το μεγαλύτερο μέρος της μεταφρασμένης εργογραφίας του, έχω πλέον μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα των θετικών και των αρνητικών, κυρίως των δεύτερων, χαρακτηριστικών της γραφής του. Το Ποιό παπάκι με νικέλινο τιμόνι στο προαύλιο;, με τον τόσο ιδιαίτερο τίτλο, είναι το έργο του με τα πιο εμφανή παραπάνω χαρακτηριστικά. Ένα βιβλίο που οι μισοί θα βρουν ευφυές και οι άλλοι μισοί ανόητο μέχρι αηδίας. Από μόνο του αυτό το επίτευγμα είναι ένας λόγος να το διαβάσει κανείς, δεν νομίζετε;

Στο Παπάκι ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία από την εποχή της στρατιωτικής του θητείας. Ένας νεαρός Βαλκάνιος, για του οποίου το όνομα δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι, θέλοντας να αποφύγει την μεταφορά του στην Αλγερία, ζητάει από έναν φίλο του να τον τραυματίσει για να κριθεί ανίκανος μεταφοράς. Ο φίλος του και λοχίας, Ανρί Πολάκ, το λέει με την σειρά του στην δικιά του παρέα και όλοι μαζί καταστρώνουν ένα σχέδιο διάσωσης για τον νεαρό άνδρα.

Ολόκληρη η πλοκή του βιβλίου θα μπορούσε να χωρέσει με γενναιοδωρία σε τρεις σελίδες. Δεν έχουμε να κάνουμε όμως με έναν απλό μυθοπλάστη. Ο Perec παίζει με το πιο δυνατό και απολαυστικό χαρτί του, την αφήγηση. Χτίζει έναν ολόκληρο λαβύρινθο από επαναλήψεις, λεξιπλασίες και γλωσσικά τερτίπια, και τον διακοσμεί με την πιο χιουμοριστική του διάθεση. Εκτός από τα αφηγηματικά παιχνιδίσματα, ο συγγραφέας αποτυπώνει με έναν ειρωνικό μεν, καλοκάγαθο δε τρόπο τον αναβρασμό εκείνης της εποχής. Κανένας νέος, την εποχή του έρωτα και της σχόλης, δεν θέλει να σκοτώσει ή να σκοτωθεί, που να πάρει.

Αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση σε σχέση με το Παπάκι είναι τα αρνητικά σχόλια που διάβασα στο διαδίκτυο. Πράγματι, όσον αφορά το κομμάτι της πλοκής, το βιβλίο είναι σχετικά αδύναμο. Όλη όμως η συγγραφική τεχνοτροπία του είναι αυθεντικά περεκική. Δεν μπορώ να φανταστώ πως ακόμα και κάποιος που δεν έχει προηγούμενη επαφή με την πένα του συγγραφέα, δεν εντυπωσιάστηκε από την αφηγηματική του δεινότητα. Προσωπικά θεωρώ το συγκεκριμένο βιβλίο πολύ δυνατό και πιστό ως προς αυτά που υπόσχεται να προσφέρει. Για ακόμα μια φορά, και δεν θα βαρεθώ ποτέ να το κάνω, να επαινέσω τον Αχιλλέα Κυριακίδη για το καταπληκτικό μετάφρασμα που πρόσφερε στο ελληνικό κοινό. Το Παπάκι δεν θα ήταν τόσο πετυχημένο χωρίς την δική του συμμετοχή.

Το Ποιό παπάκι με νικέλινο τιμόνι στο προαύλιο; κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ποιό παπάκι με νικέλινο τιμόνι στο προαύλιο;

  1. Παράθεμα: Ποιό παπάκι με νικέλινο τιμόνι στο προαύλιο; – worldtraveller70

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.