Ζητείται Ελπίς του Αντώνη Σαμαράκη

Κάθε φορά που πέφτει στα χέρια μου ένα βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη μια σκέψη έρχεται αυτομάτως στο νου μου, η σπουδαιότητα ενός λογοτέχνη δεν μετριέται ούτε στις πολυάριθμες σελίδες των έργων του ούτε στον συνολικό αριθμό των εκδοτικών του κατορθωμάτων. Ο Σαμαράκης ανήκει σε αυτό τον σπάνιο συνδυασμό ολιγογράφου και πολύ αγαπητού στο κοινό συγγραφέα. Μετά το αριστουργηματικό Λάθος και το συγκινητικό Διαβατήριο ήρθε η σειρά του Ζητείται Ελπίς, μια συλλογή διηγημάτων που εκδόθηκε την δεκαετία του ’50 και σήμερα είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Edited with Afterlight (9).jpg

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Σαμαράκη στα ελληνικά γράμματα γίνεται με το Ζητείται Ελπίς το 1954. Η συλλογή περιλαμβάνει δώδεκα διηγήματα κύριο θέμα των οποίων είναι ο άνθρωπος και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθολικά, η μοναξιά, η απόγνωση και η υπαρξιακή εξόντωση. Σε αντίθεση με το Διαβατήριο, οι αναφορές στο Ζητείται Ελπίς είναι περισσότερο κοινωνικές και όχι πολιτικές. Οι εικόνες που περιγράφει ο συγγραφέας, αν και ανήκουν σε μιαν άλλη εποχή, δεν είναι διόλου άγνωστες, έχουν πανανθρώπινο χαρακτήρα.

Ποτέ άλλοτε, σκέφτηκε, οι στέγες των σπιτιών μας δεν ήτανε τόσο κοντά η μία στην άλλη όσο σήμερα, κι όμως ποτέ άλλοτε οι καρδιές μας δεν ήτανε τόσο μακριά η μια από την άλλη όσο σήμερα. Η μοναξιά που ένιωθε δεν ήτανε ατομική περίπτωση. Ένιωθε πως είναι η μοίρα του σημερινού ανθρώπου. Ποτέ άλλοτε όσο σήμερα δεν ήτανε τόσο βαθιά η μοναξιά του ανθρώπου μπροστά στον άνθρωπο!

Πιστεύω πως ότι κι αν γραφτεί σε επίπεδο παρουσίασης για λογοτεχνήματα όπως το συγκεκριμένο δεν θα είναι αρκετό. Η επαφή με την πένα του Σαμαράκη είναι μοναδική εμπειρία για έναν αναγνώστη και τελικά δεν είναι τυχαίο που το έργο του έχει παγκόσμια αποδοχή.

Το Ζητείται Ελπίς κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις, εγώ το διάβασα σε μια εξαντλημένη του Ελευθερουδάκη, αλλά μπορείτε να το βρείτε και από τον Ψυχογιό.

 

Advertisements

8 σκέψεις σχετικά με το “Ζητείται Ελπίς του Αντώνη Σαμαράκη

 1. Εξαιρετικά ευσύνοπτη όσο και ακριβόλογη και η σημερινή σου δημοσίευση sweet jane eyre! Ένας ακόμη σπουδαίος των γραμμάτων μας ήταν ο Σαμαράκης, άφησε πίσω του εντυπωσιακό (δυστυχώς όχι σε έκταση) έργο. Ευκαιρία να τον διαβάσουμε ξανά (και ξανά, και ξανά)!

  Αρέσει σε 2 άτομα

  • Ηλία σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ο Σαμαράκης είναι από τους πλέον αγαπημένους μου συγγραφείς και είναι κρίμα που αυτό το θυμάμαι μόνο όταν πέφτει ένα βιβλίο του στα χέρια μου. Μας χάρησε πολλά και όχι μόνο σε λογοτεχνικό επίπεδο. Στην βιβλιοθήκη της Βουλής, έχε υπόψη, υπάρχουν χειρόγραφα, επιστολές και η γραφομηχανή του. Αν σε βγάλει ποτέ από εκεί ο δρόμος, πέρνα μια βόλτα. Έχει θυσαυρούς το συγκεκριμένο μέρος.

   Μου αρέσει!

 2. Διάβασα το Ζητείται Ελπίς, υπολογίζω όταν ήμουν 15 ετών. Με συγκλόνισε. Παράλληλα με δίδαξε πως η απλή γραφή δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, φτάνει να αγγίζει τα εσώψυχα των ανθρώπων… κάτι που (ενάντια στη νόρμα) μετέφερα στην ποίηση μου, 20 χρόνια αργότερα, γράφοντας λιτά, απλά και με νόημα. Χρωστώ στον Σαμαράκη, όπως και σε άλλους λιγοστούς συγγραφείς/ποιητές της σχολής των γνήσιων συναισθημάτων. Μπράβο που του δίνεις ζωή με το κείμενο σου! Να ζει έτσι η καλή λογοτεχνία! Να ζει έτσι η καλή ποίηση! 70 χρόνια αργότερα μέσω νεαρών bloggers που απευθύνονται σε νεαρούς αναγνώστες. Και πάλι Μπράβο!

  Αρέσει σε 2 άτομα

  • Στέφανε τα λόγια σου με κάνουν να κοκκινίζω. Οι έπαινοι μάλλον θα έπρεπε να μεταφερθούν κατευθείαν σε έκεινον τον καθηγητή της Τρίτης Γυμνασίου που μας πρωτοδιάβασε Σαμαράκη και Καραγάτση. Δυστυχώς, τόσα χρόνια στα θρανία μόνο εκείνος φρόντισε να επιμείνει σε αυτούς τους λαμπρούς λογοτέχνες. Οι υπόλοιποι κοιτούσαν απλά να περάσει η ώρα και φυσικά να μην μείνει τίποτα στους μαθητές. Σε ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια. Μακάρι οι λέξεις του να αγγίξουν ακόμα περισσότερο κόσμο.

   Μου αρέσει!

 3. Παράθεμα: Ζητείται Ελπίς του Αντώνη Σαμαράκη – worldtraveller70

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.