13 Reasons Why (μέρος 2ο)

γράφει η Αγγελική Δρακάκη

* διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ

Όταν έμαθα πως το βιβλίο θα γίνει σειρά ξετρελάθηκα από την χαρά μου και ανυπομονούσα να ξεκινήσει. Την είδα με μεγάλη επιφυλακτικότητα και όμως δεν απογοητευτικά καθόλου. Ήταν ακριβώς όπως το βιβλίο με ελάχιστες διαφορές (που θα αναφερθώ παρακάτω σε αυτές). Βασικά η σειρά συμπληρώνει το βιβλίο, έκει που το πρώτο υστερεί έρχεται η σειρά, συμπληρώνει τα κενά και έτσι έχεις ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Όταν διάβαζα το βιβλίο πάντα αναρωτιόμουν τι γινόταν με όλους τους υπόλοιπους που άκουσαν τις κασέτες, ποια η αντίδραση τους, οι σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους. Ήρθε λοιπόν η σειρά για να μου λύσει κάποιες απορίες μου.

636268249942475577-2052136067_13-reasons-why-serie-de-tv-sound.jpg

 

Αρχικά, έχει σκηνές από τις ζωές όλων των εμπλεκομένων που είναι στις κασέτες. Πως είναι στο σπίτι τους, οι φίλους τους, οι γονείς τους. Τι νιώθουν, τι σκέφτονται, το πως είναι η ζωή του γενικά. Βλέπουμε λοιπόν πως έχουν επηρεαστεί όλοι από την αυτοκτονία της Χάνα αλλά και από τις κασέτες που έχουν ακούσει κάποιοι. Πως έχει αλλάξει η ζωή τους από τότε και μετά ,ζουν στις σκιές και στον φόβο. Φόβο κυρίως γιατί ο Κλέυ που ακούει τις κασέτες, μπορεί να ανοίξει το στόμα του να τα πει όλα ή ακόμα χειρότερα να δείξει σε κάποιον τις κασέτες και έτσι να αποκαλυφθούν καλά κρυμμένα προσωπικά τους μυστικά. Επίσης στη σειρά παρουσιάζεται διεξοδικότερα και ο αγώνας τον γονιών της άτυχης κοπέλας όσο προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να μάθουν την αλήθεια πίσω από την αυτοκτονία της κόρης τους.

Καθώς ο Κλέυ ακούει τις κασέτες και περιφέρεται στα μέρη όπου το υποδεικνύει ο χάρτης, βλέπουμε σε flashback όλες τις σκηνές που περιγράφει η Χάνα. Και εδω μου αρέσει η αντίθεση που έχει δημιουργηθεί μέσω του φωτισμού των σκηνών του τότε και του τώρα. Οι σκηνές στα flashback είναι πιο φωτεινές (τουλαχιστον αυτες που είναι μέρα) υποδηλώνοντας πως ήταν η ζωή για όλους όταν ζούσε η Χάνα, πιο φωτεινή, χαρούμενη και ευχάριστη. Αντίθετα, οι σκηνές του τώρα είναι πιο μουντές, υποδηλώνοντας την θλίψη και τον πόνο που έχει προκαλέσει ο θάνατος της σε όλους. Τουλάχιστον εγώ έτσι το κατάλαβα.

Θεωρώ πως οι κασέτες είναι και ένας τρόπος «εκδίκησης» από την μεριά της Χάνα σε αυτούς που της συμπεριφέρθηκαν άσχημα. Μέ αυτόν τον τρόπο τους βάζει όλους να αναρωτιούνται τι έκαναν λάθος και πως έπρεπε να το διορθώσουν αλλά πλέον είναι αργά, τους κάνει να αισθανθούν τύψεις για τις πράξεις και τα λεγόμενα τους. Κάτι για να θυμούνται στην υπόλοιπη ζωή τους.

Μέσα από την αυτή την σειρά βλέπουμε το φαινόμενο της χιονοστιβάδας. Δηλαδή πως μια πράξη ή μια κουβέντα είναι ικανά να επηρεάσουν άλλους ανθρώπους και έτσι το ένα γεγονός να φέρει το άλλο.

Όλη η σειρά, από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι πολύ φορτισμένη συναισθηματικά. Δεν είναι από τις σειρές που θα κάτσεις να δεις και θα πεις «α ωραία σειρά να την απολαύσω». Θα σε βάλει σε σκέψεις και θα αναρωτηθείς για πολλά πράγματα, θα στεναχωρηθείς και ίσως κλάψεις.

Δύο αγαπημένες μου σκηνές είναι όταν ο Κλέυ ακούει την κασέτα του και η σκηνή αυτοκτονίας της Χάνας, στιγμές εξαιρετικά έντονες και θλιβερές. Και στις δύο σκηνές ήθελα με κάποιο μαγικό τρόπο να τηλεμεταφερθώ και να πω στον μεν Κλέυ πως ότι έγινε έγινε και ο χρόνος δε μπορεί να γυρίσει πίσω και στην δε Χάνα ότι όλα θα πάνε καλά και να την πάρω μια αγκαλιά.

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς άφησε πολλά ερωτήματα που ευελπιστώ να απαντηθούν στην δεύτερη σεζόν της σειράς χωρίς να την τραβήξουν από τα μαλλιά. Αν τα πράγματα γίνουν όπως τα φαντάζομαι θα είναι και κάποια δικαίωση που δεν είδα στο βιβλίο, στο οποίο τελειώνει απότομα και δεν ξέρουμε τι συνέβη στην συνέχεια.

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στης 31 Μαρτίου του ‘17 από το κανάλι Netflix, ενώ η δεύτερη σεζόν ανακοινώθηκε ότι θα προβληθεί το ‘18. Η πρώτη σεζόν έχει συνολικά 13 επεισόδια. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Brian Yorkey, ο οποίος μαζί με την Diana Son είναι συν-σεναριογράφοι της σειράς .Οι εκτελεστικοί παράγωγοι είναι Τom McCarthy, Joy Gorman Wettels, Steve Golin, Michael Sugar, Selena Gomez, Mandy Teefey, Kristel Laiblin. Tην μουσική έγραψε ο Εskmo και το τραγούδι με τίτλο Only You που αποτελεί το soundtrack της σειράς τραγουδάει η Selena Gomez.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

1) Τρόπος Αυτοκτονίας: Στο βιβλίο η Χάνα αυτοκτονεί καταπίνοντας χάπια. Στην σειρά κόβει τις φλέβες της με ξυραφάκι.

2) Στο τέλος του βιβλίου ο Κλέυ απλά ταχυδρομεί τις κασέτες στο επόμενο άτομο, την Τζέννυ Κερτζ. Στην σειρά ταχυδρομεί τις κασέτες κατευθείαν στο τελευταίο άτομο, στον Καθηγητή Πορτερ.

3) Το σύνθημα που έλεγαν η Χάνα,ο Άλεξ και η Τζέσικα στο βιβλίο ήταν Olly Olly Oxen Free (στο βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά μεταφράστηκε σαν φτου ξελευθερία). Στην σειρά το σύνθημα ήταν FML Forever (το FML νομίζω σημαίνει Fuck my life).

4)Στο βιβλίο ο Κλέυ ακούει της κασέτες μέσα σε μία νύχτα. Στην σειρά κάνει μέρες να τις ολοκληρώσει.

ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Συγγραφέας του βιβλίου Asher Jay ζει στην Καλιφόρνια μαζί με τη σύζυγο του και τα δύο του παιδια. Το βιβλίο 13 reasons why είναι το πρώτο του βιβλίο που αγαπήθηκε κυρίως από έφηβους όλου του κόσμου, έφτασε στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων των New York Times,όπου παρέμεινε εκεί για 57 εβδομάδες.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Ο Jay είχε πει πως συνέλαβε την ιδέα αυτού του μυθιστορήματος μέσα σε ένα μουσείο, την ώρα που παρακολουθούσε μια ηχογραφημένη ξενάγηση. Η φωνή της ξεναγού που περιέγραφε όλα όσα έβλεπε μπροστά του, του φάνηκε αλλόκοτα παράξενη. Εκείνον περίπου τον καιρό, μια κοντινή του συγγενής προσπάθησε να βάλει τέλος στην ζωή της. Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια προτού ο Asher,επιστρέφοντας σπίτι και ονειροπολώντας, συνειδητοποίησε ότι είχε δύο κομμάτια που ταίριαζαν τέλεια στο μυθιστόρημα του.

Αυτό που φοβόμουν περισσότερο ήταν ότι θα έγραφα ένα βιβλίο που κανείς δε θα ήθελε να διαβάσει γιατί θα ήταν φοβερά καταθλιπτικό. Εφόσον δεν υπήρχε τρόπος να παρακάμψω την σοβαρότητα των ζητημάτων (ούτε και ήθελα να το κάνω), έγραψα σαν να έγραφα ένα βιβλίο μυστηρίου, με την ελπίδα ότι αυτό θα γοήτευε τους αναγνώστες αρκετά ώστε να το διαβάσουν μέχρι τέλους.

Ο Asher δούλευε πάνω στο βιβλίο επί τρία χρόνια. Καθώς όμως έφτανε προς το τέλος του έχασε την αυτοπεποιθησή του. Μια νύχτα βγήκε για φαγητό με την γυναίκα του και της ανακοίνωσε πως το βιβλίο του θα πήγαινε στα σκουπίδια και θα το παρατούσε μια για πάντα. Η γυναίκα του τότε έβαλε τα κλάματα (επειδή εκείνη ήξερε από την αρχή της γνωριμίας τους ότι αυτό ήταν το όνειρο του), έτσι αυτός θέλοντας να δώσει τέλος στην θλίψη της της είπε ότι θα το συνεχίσει μέχρι το τέλος.

Όταν τελικά η Razorbill έκδωσε το βιβλίο του οι προσδοκίες του δεν ήταν μεγάλες (το χειρόγραφο του είχε απορριφτεί 12 φορές). Οι πρώτοι όμως αναγνώστες κόλλησαν και έτσι το βιβλίο διαδόθηκε διαδικτυακά. Οι θαυμαστές του του έστελναν μηνύματα στο MySpace γράφοντάς του τα παρακάτω σχόλια: Αυτό το βιβλίο με κάνει να συνειδητοποιώ ότι ακόμα και τα ποιό μικρά πράγματα που μπορεί να κάνω έχουν αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μου. Ενώ έφηβοι του έστελναν: Eίχα τάσεις αυτοκτονίας πριν διαβάσω το βιβλίο σου, αλλα ταυτίστηκα με την Χάνα και ήθελα να ζήσει.

Το Χόλυγουντ είχε δείξει ενδιαφέρον για το βιβλίο, όμως είχε απορρίψει πολλές προτάσεις γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν φαίνονταν να κατανοούν το μυθιστόρημα. Οταν τον πλησίασε η Selena Gomez δεν ήξερε ποια ήταν όμως δέχτηκε να την συναντήσει και τελικά οι οπτικές τους ταυτίζονταν.

Όλα αυτά τα παρακολουθεί το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και η γυναίκα που αποπειράθηκε να δώσει τέλος στην ζωή της και ήταν ή έμπνευση του συγγραφέα για να γράψει το βιβλίο. Πιο συγκεκριμένα, όταν αναγνωρίστηκε η αξία του μυθιστορήματος και η τηλεοπτική του μεταφορά του είπε: Αν αυτό που πέρασα ενέπνευσε εσένα ΝΑ γράψεις ένα βιβλίο που βρήκε τέτοια ανταπόκριση στους εφήβους, τότε άξιζε τον κόπο.

13rw

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s