13 Reasons Why (μέρος 1ο)

γράφει η Αγγελική Δρακάκη

Τον τελευταίο καιρό όλοι μιλάνε, όλοι ψιθυρίζουν, όλοι σχολιάζουν αυτή την σειρά που με τον θέμα της έχει προκαλέσει πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Δεν είναι άλλη από την σειρά 13 reason why (13 γιατί). Αυτό που ίσως κάποιοι να μην γνωρίζουν είναι ότι η σειρά είναι η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου με τον ομώνυμο τίτλο που έχει γράψει ο συγγραφέας Αsher Jay. Όμως ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

TRW-collection-2

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Ιστορία έχει ως εξής: Ένας μαθητής λυκείου, ο Κλέυ παραλαμβάνει στο σπίτι του ένα κουτί με κασέτες αγνώστου αποστολέα. Αποφασίζει να τις ακούσει και έκπληκτος ακούει την φωνή μιας συμμαθήτριας του, της Χάνα Μπέικερ.Η Χάνα Μπέικερ είναι η κοπέλα που ο Κλέυ αγαπούσε και πριν δύο εβδομάδες αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της στις κασέτες ηχογράφησε 13 λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση της και ο Κλέυ για να παραλάβει το κουτί είναι μέσα σε αυτούς. Υπάρχουν μονάχα δυο κανόνες: 1) Θα τις ακούσετε. 2) Θα τις δώσετε στον επόμενο.

Το βιβλίο το διάβασα αρκετά χρόνια πριν και το λάτρεψα. Μιλάει για ένα θέμα πολύ ευαίσθητο. Ένα θέμα που συμβαίνει παντού και δυστυχώς θα εξακολουθεί να συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα. Δεν είναι άλλο από το εκφοβισμό(bulling) και ποιό συγκεκριμένα στο σχολικό περιβάλλον.

Διαβάζοντας το βιβλίο ταυτίστηκα με το δράμα της Χάνα. Και αν κάποιος έχει νιώσει θύμα σχολικού εκφοβισμού τότε θα ταυτιστεί σίγουρα μαζί τη.Το σχολείο όντως μπορεί για μερικά παιδιά να γίνει πραγματικός εφιάλτης και αυτό μας το δίνει να το καταλάβουμε πολύ καλά ο συγγραφέας μέσα από αυτό το βιβλίο.
Μαζί με τις κασέτες η Χάνα φρόντισε να υπάρχει και ένας χάρτης με σημειωμένα κάποια σημεία μέσα στην πόλη, τα οποία ακολουθεί ο Κλέυ ακούγοντας ταυτόχρονα τις κασέτες. Έτσι ο αναγνώστης μαζί με τον Κλέυ μπορεί να φανταστεί και να νιώσει όλο αυτό που περνούσε η Χάνα. Καθώς ο Κλέυ ακούει όσα του λέει η Χάνα και πηγαίνει από μέρος σε μέρος, ένιωθα και εγώ η ίδια ότι ήμουν πάνω σε ένα ποδήλατο με τα ακουστικά στα αυτιά και άκουγα την φωνή της πρωταγωνίστριας να μου εξιστορεί όλα όσα της έχουν συμβεί.

Η Χάνα είναι ένας χαρακτήρας που πάντα έψαχνε την αποδοχή, όπως τα περισσότερα άτομα της ηλικίας της. Μέσα από τα λεγόμενα της καταλαβαίνουμε ότι και στο προηγούμενο σχολείο είχε προβλήματα εκφοβισμού. Πίστευε πώς με το να αλλάξει σχολείο όλα αυτά θα σταματούσαν να υπήρχαν και θα μπορούσε να κάνει μια καινούργια αρχή, με καινούργια άτομα. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τα κουτσομπολιά και οι φήμες ξεκινάνε και η Χάνα όλο και περισσότερο βυθίζεται στην απογοήτευση, μέχρι που κάποια στιγμή νιώθει αδύναμη να συνεχίσει να προσπαθεί και δίνει τέλος στην ζωή της. Τα σημάδια υπήρχαν παντού τριγύρω της αλλά κανείς δεν το έψαξε περισσότερο, κανείς δεν την βοήθησε περισσότερο όταν ούρλιαζε για βοήθεια.

Ο Κλέυ είναι ένας ήσυχος χαρακτήρας που αγαπούσε την Χάνα χωρίς όμως να μπορέσει να της το εξομολογηθεί ποτέ. Ακούγοντας τις κασέτες αναθεωρεί κάποια πράγματα σχετικά με την εκείνη αλλά και με τα άτομα που εμπλέκονται στα περιστατικά.Βλέπουμε τις σκέψεις του και τα συναισθήματα του, πόσο απογοήτευση και μίσος αισθάνεται. Σχεδόν καθόλη την διάρκεια του βιβλίου αναρωτιέται για ποιό λόγο να βρίσκεται στις κασέτες και τι είναι αυτό που έκανε ώστε μαζί με τους άλλους να την οδηγήσει σε αυτή την απόφαση. Και η δικιά του σειρά έρχεται, ακούει την κασέτα του. Δεν μπορεί να νιώσει ανακούφιση, σκέπτεται όλα αυτά που θα μπορούσε να κάνει και δεν έκανε, όλα αυτά που θα μπορούσε να πει, αλλά δεν είπε. Όμως, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να τα αλλάξει, γιατί πλέον είναι αργά και η Χάνα νεκρή.

Είναι ένα βιβλίο που κατά την γνώμη μου πρέπει να διαβαστεί τόσο από μαθητές-έφηβους όσο και από γονείς και καθηγητές. Το θέμα που διαπραγματεύεται μας αφορά όλους. Γιατί κάποιοι είναι ακριβώς οπως η Χάνα Μπέικερ.

NetflixTiein.jpg

Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Συγγραφέας Asher Jay είχε πει πως μετά από την κυκλοφορία του βιβλίου, του έστελναν συνέχεια μηνύματα για το ότι ήθελαν ένα ευτυχισμένο τέλος σχετικά με την Χάνα, στο οποίο εκείνη θα ζει. Ήταν τόσα πολλά τα μηνύματα που λάμβανε ο συγγραφέας γι αυτό το θέμα, που αποφάσισε να ξαναγράψει την ιστορία και να δώσει στους αναγνώστες του αυτό που ζητούσαν. Έτσι όταν ήταν η επέτειος δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του, κυκλοφόρησε ένα δεύτερο βιβλίο που σε αυτό (λενε όσοι το έχουν διαβάσει) ότι η Χάνα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας αλλά επιζεί. Προσωπικά δεν το έχω διαβάσει οπότε δεν μπορώ να μιλήσω περεταίρω. Δεν έχει εκδοθεί ακόμα στα ελληνικά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και στα καταστήματα Puplic μπορείτε να βρείτε την αγγλική έκδοση καθώς και την επετειακή έκδοση.

*Ακολουθεί σύντομα το δεύτερο μέρος με την ανάλυση της τηλεοπτικής μεταφοράς.

7 σκέψεις σχετικά με το “13 Reasons Why (μέρος 1ο)

  1. Η σειρά με εκνευρισε γιατί χάνει εντελώς το νόημα του βιβλίου! Και δεν είναι απλά η φάση το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία. Δεν στηρίζεται καν στο βιβλίο είναι κάτι εντελώς το ξεχωριστό και διαφορετικό. Δεν μου άρεσε καθόλου αλλά το βιβλίο είναι καταπληκτικό!!

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: 13 Reasons Why (μέρος 1ο) – worldtraveller70

  3. Παράθεμα: 13 Reasons Why (μέρος 2ο) | style rive gauche

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.