Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, πάμε: Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2016 είναι εδώ!

Όπως κάθε φθινόπωρο τα τελευταία 21 χρόνια, έτσι και φέτος η πρωτεύουσα «βάζει τα καλά της» και υποδέχεται απαστράπτουσα το πιο λατρεμένο και πολυαναμενόμενο κινηματογραφικό της γεγονός, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας. Με 180 ταινίες και παράλληλες εκδηλώσεις που καταφέρνουν να χωρέσουν μέσα στο διάστημα από 21 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου, αυτό το φεστιβάλ-θεσμός με τις διεθνείς προδιαγραφές συνεχίζει να κερδίζει χιλιάδες κινηματογραφόφιλους, κάνοντας τις καρδιές τους να σκιρτούν έτι μια χρονιά στη θέα του πλούσιου προγράμματός του. Δέστε, λοιπόν, τις ζώνες σας και ελάτε μαζί μας σε αυτήν την φιλμική κούρσα διάρκειας 12 ημερών που προβλέπεται να σας μείνει αξέχαστη!

%cf%80%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81Αν και η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από κάμποσες αλλαγές, με πρώτη και κύρια να είναι η παρουσία του διευθυντή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, Λουκά Κατσίκα, για πρώτη φορά στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, στον πυρήνα της παραμένει η ίδια με τις προγενέστερες, διατηρώντας ακέραιο το διαγωνιστικό κομμάτι της, το οποίο και περιλαμβάνει ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου. Το αγαλματάκι της Χρυσής Αθηνάς, το πολυπόθητο βραβείο, αποτελεί και φέτος «το μήλον της Έριδος» ανάμεσα σε νεότερους και παλαιότερους δημιουργούς ανεξαρτήτως εθνικότητας, οι οποίοι πολλές φορές τιμούν με την παρουσία τους τις προβολές. Ωστόσο, οι διαγωνισμοί δεν τελειώνουν εδώ, καθώς σημαντικότατα στοιχεία του φεστιβάλ αποτελούν αφενός το διαγωνιστικό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους κι αφετέρου το διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική & Φιλμ», το οποίο επικεντρώνεται σε ταινίες τεκμηρίωσης που πραγματεύονται -όπως φανερώνει άλλωστε και το όνομά τους- ιστορίες σχετιζόμενες με σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και που φέτος, μάλιστα, βρίσκει  στην θέση της προέδρου της κριτικής του επιτροπής τη γνωστή μουσικό Λένα Πλάτωνος.

Πέρα, όμως, από τις διαγωνιστικές κατηγορίες, οι Νύχτες Πρεμιέρας προσφέρουν στο φιλοθεάμον κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια πλούσια ποικιλία ταινιών που καλύπτει, όπως κάθε χρόνο, όλα τα γούστα: πρεμιέρες ελληνικών και ξένων ταινιών, ντοκιμαντέρ, φιλμ που αγαπήθηκαν σε φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας (Φεστιβάλ Βερολίνου, Βενετίας, Σαν Σεμπαστιάν κλπ) και -για τους πιο τολμηρούς- θρίλερ και ταινίες τρόμου σε προβολές μετά τα μεσάνυχτα. Οι ταινίες μικρού μήκους εκτός διαγωνισμού δεν θα μπορούσαν, επίσης, να απουσιάζουν, τη στιγμή που πολλές από αυτές, δημιουργημένες στα πλαίσια του προσφάτως εγκαινιασμένου Athens Film Lab, παρουσιάζονται πριν από τις κύριες προβολές. Σημαντικότατο, τέλος, και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της κινηματογραφικής γιορτής αποτελούν οι ειδικές προβολές και τα αφιερώματα σε σκηνοθέτες και ρεύματα  που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο εν λόγω στερέωμα, κερδίζοντας επάξια μια θέση στην ιστορία.

%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac%cf%82

Κινηματογράφος «Παλλάς», Νύχτες Πρεμιέρας 2012

Και καθώς η τελετή έναρξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο κινηματογράφος “Ideal” παρουσίασε την επιστροφή του θρίλερ “Blair Witch σε μια μεταμεσονύχτια warm-up προβολή, οι μπομπίνες παίρνουν ουσιαστικά από σήμερα φωτιά στους κινηματογράφους Δαναός 1 & 2, Odeon Opera 1 & 2, Ideal, Παλλάς και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναγκαία γίνεται πλέον η νύξη στο ωρολόγιο πρόγραμμά του, το οποίο και επιφυλάσσει σωρεία εκπλήξεων ως προς τις ταινίες που πρόκειται να προβληθούν -και όχι μόνο. Με τις προβολές να ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα και να ολοκληρώνονται ξημερώματα, ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Φραγκόπουλο και την ταινία του Nocturne(Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου), να δει την νέα ταινία του Almodóvar με τίτλοJulieta (Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου), να τυφλωθεί από τις πολύχρωμες φωταψίες του The Neon Demon (Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου), να αισθανθεί και πάλι παιδί με την animation δημιουργία “Η κόκκινη χελώνα” του θρυλικού ιαπωνικού Studio Ghibli (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου) και να μπει στην πρώτη γραμμή όλων των συναυλιών των πιο διάσημων «Σκαθαριών» στην ιστορία, παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ The Beatles: Eight Days A WeekThe Touring Years(Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου).

%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%aeΤην ίδια στιγμή, πρέπει να γίνει ειδική μνεία στα αφιερώματα των Νυχτών Πρεμιέρας, τα οποία αποτελούν ανασκοπήσεις στα έργα σημαντικών σκηνοθετών και που θα «τρέχουν» καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Την τιμητική τους θα έχουν auteur από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο Γάλλος Louis Malle, η Γερμανίδα Maren Ade, ο Πολωνός Tomasz Wasilewski, καθώς και κάμποσοι -παλιότεροι και νεότεροι- ιταλοί δημιουργοί. Συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κλασικές ταινίες του Malle, όπως το “Φύσημα στην Καρδιά ” (Κυριακή 2 Οκτωβρίου), τον πολυσυζητημένο “Toni Erdmann” της Ade (Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου) και τη νέα ταινία του Wasilewski “Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης”, παρέα και με τον ίδιο τον σκηνοθέτη (Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου). Η Ιταλία εκπροσωπείται -εκτός των άλλων- και από τον Paolo Virzì με την ταινία “Η τρελή χαρά” (Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου), τη στιγμή που ελληνικό αέρα δίνει η ρετροσπεκτίβα των έργων του πρόσφατα χαμένου Νίκου Τριανταφυλλίδη σε ένα ειδικό αφιέρωμα, με αποκορύφωμα την προβολή της τελευταίας του ταινίας μυθοπλασίας με τίτλο “Οι Αισθηματίες” (Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου).

Τι κι αν οι οικονομικοί πόροι που διέθετε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας για το έτος 2016 ήταν πενιχροί; Η αστείρευτη όρεξη και διάθεση των συντελεστών για δημιουργία συνετέλεσαν στο να πάρει για 22η φορά σάρκα και οστά αυτός ο θεσμός στον οποίο όλοι είμαστε προσκεκλημένοι, καθώς οι τιμές των εισιτηρίων είναι προσιτές, με τις απογευματινές προβολές (ώρα έναρξης έως 19:55) να κοστολογούνται στα 5€ και με τις υπόλοιπες βραδινές προβολές στα 6€. (Μοναδικές συμβουλή της γραφούσης; Προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας για να μην βρεθείτε άνευ!) Παράλληλα, σημαντικότατη πρωτοβουλία των διοργανωτών είναι και η παροχή ελεύθερης εισόδου για όλους στα πλαίσια του αφιερώματος «Minority Report: Το Σινεμά Αγκαλιάζει τις Μειονότητες», το οποίο και αποτελεί το φετινό στοίχημα της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας στο κινηματογραφικό πανί ιστορίες κοινωνικά περιθωριοποιημένων ηρώων και δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη φιλμ όπως το “Ωραίο μου Πλυντήριο”  (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου).

%ce%bc%ce%ad%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-2016

Η κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής Τελετής Έναρξης.

Κάπου εδώ το μακροσκελές αυτό άρθρο για το πιο αγαπημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης τελειώνει, όμως προβλέπεται σύντομα να ακολουθήσουν νέα άρθρα γύρω από τις ταινίες του, καθώς στην ουσία με αυτό εγκαινιάζουμε κι εμείς με τη σειρά μας την κινηματογραφική στήλη του Style Rive Gauche για τη φετινή σεζόν. Το μόνο που έχουμε να προτείνουμε είναι μια καλή «μελέτη» του αναλυτικού προγράμματός του (θα το βρείτε εδώ) και να ευχηθούμε σε όλους ένα καλό φεστιβάλ και ένα ακόμα καλύτερο φθινόπωρο!

Καλές προβολές!

3 σκέψεις σχετικά με το “Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, πάμε: Οι Νύχτες Πρεμιέρας 2016 είναι εδώ!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.