Το καταραμένο παιχνίδι του Clive Barker

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των βιβλίων της παραλίας. Αν και στην πραγματικότητα διαφωνώ με τον όρο αυτό, δεν μπορώ να μην συμφωνήσω στο γεγονός ότι όντως υπάρχουν αναγνωστικά κλισέ ανα εποχή. Από τότε που τελείωσα το σχολείο, το καλοκαίρι για μένα είναι συνυφασμένο με τα βιβλία τρόμου. Δεν διαβάζω μόνο τέτοια, αλλά όσο να πεις είναι μια βελτίωση, όταν όλο τον υπόλοιπο χρόνο δεν τα έχω ξεφυλλίσει καν. Για το λόγο αυτό,  η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο Καταραμένο Παιχνίδι του Clive Barker, ένα καθαρόαιμο horror έργο που με ενθουσίασε αρκετά.

Ο Clive Barker εκτός από μια ανατρεπτική προσωπικότητα -το έχει αποδείξει με τις επιλογές που έχει κάνει στη προσωπική του ζωή- είναι και μια κορυφαία πένα στο λογοτεχνικό τρόμο. Το τελευταίο μάλιστα είναι επισφραγισμένο από τα λόγια του Stephen King: «Έχω δει το μέλλον του τρόμου και το όνομα του είναι Clive Barker»

«Αυτό που θέλω από σένα είναι κάτι πιο μόνιμο από το μαρτύριο», είπε. «Τώρα παίξε. Τα δάχτυλα μου με τρώνε»

Το καταραμένο Παιχνίδι εκδόθηκε το 1985, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα του συγγραφέα και έπεται της σειράς διηγημάτων που έφεραν τον Barker στο συγγραφικό προσκήνιο, τα Βιβλία του Αίματος. Το βιβλίο πραγματεύεται ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου μεταξύ ενός εκατομμυριούχου, του Τζόζεφ Γουάιτχεντ, και του επίδοξου δολοφόνου του, του Τελευταίου Ευρωπαίου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύγχρονη αλληγορία του μύθου του Φάουστ. Ο Τζόζεφ ζητάει και παίρνει τα μυστικά του παιχνιδιού, όμως το τίμημα είναι βαρύ, ακόμα και αν αργεί να έρθει. Το τίμημα είναι πάντα βαρύ…

9789607614117-1000-0106267

Το μετάφρασμα είναι αρκετά καλοδουλεμένο, αν και το στοιχείο που ξεχωρίζει στο Παιχνίδι δεν είναι η γλώσσα. Είναι όλα τα υπόλοιπα. Η γραφή του Barker είναι ένα κράμα τρόμου, διαστροφής και ονείρου. Και όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτά τα τρία συνδυάζονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, με αρκετή επιτυχία. Το μοναδικό αρνητικό του βιβλίου είναι ότι δεν με φόβισε. Υπήρξαν, βέβαια, σημεία όπου αηδία ή σκίρτησα κάπως, αλλά δεν ένιωσα τον βαρύ αίσθημα του φόβου να με πανικοβάλει.

Αν διαβάζεις ένα horror μυθιστόρημα και τελικά αυτό δεν σου προκαλεί τα ανάλογα συναισθήματα τότε έχει αποτύχει το βιβλίο; Ούτε κατά διάνοια! Το Καταραμένο Παιχνίδι σίγουρα αξίζει να διαβαστεί και είμαι σίγουρη ότι θα σαγηνεύει αρκετούς από εσάς. Απλά, δεν με φόβισε…

11 thoughts on “Το καταραμένο παιχνίδι του Clive Barker

  1. Παράθεμα: Reading Challenge I | style rive gauche

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s