Daytripper των Moon & Bá

Έχω αιστανθεί ξανά έτσι διαβάζοντας τα γράμματα του παππού μου στη γιαγιά μου όταν είχε μπαρκάρει, βλέποντας το Eternal Sunshine of A Spotless Mind και βουτώντας στη θάλασσα την τελευταία μέρα του Φθινοπώρου. Και είχα πολύ καιρό να αιστανθώ έτσι. Μέχρι χθες, όταν διάβασα το Daytripper.

Ήταν να μην γίνει η αρχή με τον Γλύπτη και τώρα δεν προλαβαίνω να προσθέτω στην λίστα ανάγνωσης graphic novels. Αυτή την φορά επιστρέφω με μια πολύ δυνατή πρόταση, την οποία λάτρεψα και την τοποθετώ στη λίστα των καλύτερων βιβλίων που έχω διαβάσει (ναι, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα!).

Ο τόσο μεγάλος ενθουσιασμός μου ευθύνεται καθαρά από την απίστευτη δουλειά του ντουέτου Fábio Moon και Gabriel Bá. Οι βραζιλιάνοι κομίστες δραστηριοποιούνται στον χώρο για παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια και δουλειές τους έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία. Γνωστά έργα τους είναι το The Umbrella Academy, Casanova και αυτό για το οποίο θα σας μιλήσω εγώ σήμερα, το Daytripper. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται και η έκδοση του νέου τους έργου με τίτλο How to talk to How to Talk to Girls at Parties (το οποίο ήδη έχω σκεφτεί σε ποιους θα το κάνω δώρο).

GalleryComics_V_1900x900_20140400_daytripper-HC-title_53064f66ad5930.84888693

Ο Bras de Oliva Domingos είναι συγγραφέας στην επικήδεια στήλη μιας εφημερίδας, γεννήθηκε μια νύχτα που η ολόκληρη η πόλη βρισκόταν υπό συσκότιση και έφερε μαζί του το φως. Όνειρο του είναι να γίνει μεγάλος συγγραφέας σαν τον πατέρα του. Είναι ένα μικρό θαύμα, όπως λέει η μητέρα του. Ένα τυχαίο γεγονός όμως θα ανατρέψει και τα δικά του όνειρα και των άλλων. Ο Bras θα πεθάνει άδικα και άδοξα με τον σκύλο του να τον περιμένει στο σπίτι και την γυναίκα του να βρίσκεται σε μια καθυστερημένη πτήση, ενώ στο απέναντι κτήριο βραβεύεται ο πατέρας του. Τότε γιατί, στο καλό, διαβάζουμε αυτό το βιβλίο αφού ο πρωταγωνιστής πεθαίνει; Γιατί στις σελίδες που ακολουθούν κάθε κεφάλαιο είναι και μια διαφορετική προοπτική της ζωής του Bras, μια πιθανή διαφορετική προσέγγιση από αυτό που συνέβη ή που θα μπορούσε να συμβεί ή να μην συμβεί.

daytripper-scene

Σας μπέρδεψα ε; Στο ρευστό όμως αυτό του στοιχείο βρίσκεται και η γοητεία του. Είναι ένα έργο λαξευμένο με τις στιγμές της ζωής και την ανάσα του θανάτου. Τα έντονα χρώματα και οι γραμμές των σχεδίων σε συνδυασμό με τα δραματικά σημεία της αφήγησης δένουν απόλυτα και μαγεύουν εξ αρχής τον αναγνώστη.

Αυτά είχα να σας πω. Δεν θα το προτείνω σε κανέναν, πιο συγκεκριμένα θα παρακαλέσω τον καθέναν από εσας να το διαβάσει. Θα γυρίσει σίγουρα κάποιο διακόπτη μέσα σας.

Το Daytripper μπορείται να το βρείτε online εδώ: http://www.hellocomic.com/daytripper/c1/p1

21 σκέψεις σχετικά με το “Daytripper των Moon & Bá

  1. Παράθεμα: Graphic novels στο πανί: Λήψη 1η | style rive gauche

  2. Παράθεμα: Αγαπημένα Απριλίου | style rive gauche

  3. Παράθεμα: Reading Challenge I | style rive gauche

  4. Παράθεμα: Reading Challenge II | style rive gauche

  5. Παράθεμα: Box Office Poison του Alex Robinson | style rive gauche

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.