Αιρετικοί του Λεονάρδο Παδούρα

Αν διαβάσετε κάποιο βιβλίο του Παδούρα, θα καταλάβετε ότι είναι αδύνατον να μείνετε ασυγκίνητοι από το έργο του. Έτσι, μετά τον Άνθρωπο που αγαπούσε τα σκυλιά, οι Αιρετικοί ήταν μονόδρομος. Το βιβλίο αυτό έμενε για πολύ καιρό στην στίβα με τα ανάγνωστα μέχρι που έφυγε από τα χέρια μου, έκανε μια βόλτα στα πέριξ και ξαναγύρισε να φαγωθεί από την καλή και απ΄την ανάποδη. Πριν το αποχωριστώ για τελευταία φορά -τέτοια έργα εξάλλου πρέπει να μοιράζονται και να κυκλοφορούν έστω από χέρι σε χέρι- θα μοιραστώ την εμπειρία της ανάγνωσης του μαζί σας όπως πάντα!

2016-03-19 01.42.55 1.jpg

Το 1939, το πλοίο Σεντ Λούις, με πάνω από εννιακόσιους εβραίους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία, ψάχνει ματαίως ένα λιμάνι της αμερικανικής ηπείρου να το δεχθεί. Τελικά, μετά την άρνηση όλων των χωρών στις οποίες απευθύνθηκε, το πλοίο επιστρέφει στην Ευρώπη, οδηγώντας τους περισσότερους από τους διωκόμενους στον θάνατο. Στα μέσα του 17ου αιώνα, ένας νεαρός εβραίος που ζει στο Άμστερνταμ παίρνει την απόφαση να μαθητεύσει δίπλα στον Ρέμπραντ, αψηφώντας όλους τους κανόνες και τους νόμους της θρησκείας και της κοινότητάς του και ρισκάροντας τη ζωή του για το μεγάλο του πάθος: τη ζωγραφική. Το 2007, στη σύγχρονη Αβάνα, ο πρώην αστυνομικός Μάριο Κόντε αρχίζει μια αναζήτηση που θα τον φέρει σε επαφή με τις αστικές φυλές των νέων της σημερινής Κούβας, έναν κόσμο εντελώς άγνωστο σε αυτόν, τον οποίο προσπαθεί να καταλάβει. Τι συνδέει όλες αυτές τις ιστορίες, όλες αυτές τις εποχές, όλους αυτούς τους τόπους; Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με έναν πίνακα (αυθεντικό Ρέμπραντ, μήπως;) που βγαίνει σε δημοπρασία στο σημερινό Λονδίνο;

Οι Αιρετικοί είναι ένα πολυεπίπεδο χρονικά και τοπικά μυθιστόρημα με κύριες αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα. Μέσα από τις τέσσερις ενότητες του ο αναγνώστης θα ταξιδέψει από την ναζιστική Ευρώπη στη μπατιστική Κούβα και από το Άμστερνταμ του 17ου αιώνα, την Νέα Ιερουσαλήμ όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν, στο κουβανικό Μαιάμι των τελευταίων δεκαετιών. Όλους αυτούς τους τόπους και χρονικές περιόδους ενώνουν η πολιτικοθρησκευτική σύγχυση που επικρατούσε εκάστοτε, το πάθος (με την αόριστη έννοια) των πρωταγωνιστών και η δίψα για λύτρωση.

Το βιβλίο ανήκει συνολικά στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η βασική του πλοκή είναι δομημένη σε μια ιστορία μυστηρίου που χρειάζεται μια λύση, προφανώς. Στο ρόλο του ντεντέκτιβ-συντονιστή βρίσκουμε τον Μάριο Κόντε, τον λογοτεχνικό ήρωα που έκανε γνωστό τον Λεονάρδο Παδούρα. Η λογοτεχνική σειρά του Κόντε δεν κυκλοφορεί δυστυχώς ολόκληρη μεταφρασμένη στα ελληνικά, παρόλα αυτά μπορείτε να βρείτε τις «Μάσκες», «Το παρελθόν χαμένο στην ομίχλη» και το «Αντιός, Χέμινγουεϊ». Τουλάχιστον εγώ αυτό θα έκανα στη θέση σας!

Εκτός από ένα υποδειγματικά στημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, οι Αιρετικοί έχουν έντονα ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία. Αυτό είναι που, κατά την γνώμη μου, τους κάνει και τόσο ξεχωριστούς. Κλείνοντας αυτό τον χάρτινο θησαυρό είχα μια πάρα πολύ ισχυρή ιδέα για το τι εστί Ιουδαϊσμός, για την ιστορία του και τον λαό του. Είχα, επιπλέον, μια ολοκληρωμένη εικόνα της Κούβας από την προ Μπατίστα εποχή μέχρι και σήμερα, καθόλα πραγματική και καθόλου ωραιοποιημένη.

2016-03-19 01.42.51 1.jpg

Νομίζω ότι οι Αιρετικοί μου άρεσαν περισσότερο από τον Άνθρωπο που αγαπούσε τα σκυλιά, αλλά κατα πάσα πιθανότητα αυτό το λέω για κάθε νέο βίβλιο που με απορροφά! Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους, ενώ προκαλώ και μερικούς να το διαβάσουν για να δουν που οδηγεί ο φανατισμός, παντός είδους…

Advertisements

22 thoughts on “Αιρετικοί του Λεονάρδο Παδούρα

  1. Παράθεμα: Reading Challenge I | style rive gauche

  2. Παράθεμα: Παρελθόν χαμένο στην ομίχλη του Παδούρα | style rive gauche

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s