Τ’ανείπωτα

Πολλές φορές σκέφτομαι πως γράφω μόνο για βιβλία που βρήκα ενδιαφέροντα ή μου άφησαν καλές εντυπώσεις. Τι θα γινόταν, άραγε, αν μία ανάρτηση ήταν αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα βιβλία που δεν με ενθουσίασαν τόσο και που δεν θα έγραφα ποτέ παραπάνω από δύο σειρές για αυτά; Πάμε να τα δούμε, και ποιός ξέρεις, μπορεί να τα βρείτε εσείς ενδιαφέροντα!

Κλασικά υπερτιμημένα:  Τα πρώτα χρόνια του Λυκείου διάβαζα αποκλειστικά Ευρωπαική Κλασική Λογοτεχνία. Ακόμα θυμάμαι με νόστο εκείνη την εποχή. Έκλαιγα με τα βιβλία του Ντίκενς, ανατρίχιαζα με τα βιβλία των Brontë και είχα κρυφοερωτευτεί τον Λόρενς. Μέχρι που ήρθε η σειρά του Φλομπέρ! Από τις πρώτες σελίδες της Μαντάμ Μποβαρύ αισθάνθηκα αυτό το βιβλίο ξένο. Πολλές φορές είχα διαβάσει έργα εποχής, γεμάτα με εικόνες και περιστατικά ξεχασμένα στο παρελθόν, αλλά με την κυρία του Φλομπέρ, πραγματικά, τα βρήκα σκούρα. Δεν με ξένισε ούτε η πλοκή ούτε η κουραστική, ομολογουμένως, ψυχογράφηση της κεντρικής ηρωίδας, όσο η τεχνική που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας. Σε κάποια σημεία του έργου υπήρχαν, έστω και ανεπαίσθητες, αλλαγές στο θέση του πρωταγωνιστικού προσώπου και όσον αφορά την πλοκή μια εμμονική τάση εκ μέρος του συγγραφέα να βγάλει λάδι την ηρωίδα του. Σίγουρα είναι ένα σπουδαίο βιβλίο για πολλούς λόγους, όμως για μένα ήταν το πρώτο μου αναγνωστικό χαστούκι και δεν μπορώ να το βγάλω από την μαύρη λίστα. Ελπίζω κάποια στιγμή να του δώσω μία ακόμα ευκαιρία!

Ρέκβιεμ για ένα βιβλίο:  Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν την αδυναμία που έχω στα βιβλία που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Φανταστείτε, λοιπόν, την χαρά μου όταν σε ένα παζάρι βρήκα το Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο του Hubert Selby! Η εμβληματική ταινία του Aronofky που τόσο μου άρεσε, πίστευα ότι θα με μαγέψει ακόμα περισσότερο με την λογοτεχνική της διάσταση. Μέγα λάθος μου. Το βιβλίο ήταν ωμό, τραχύ και ανατριχιαστικό όσο και η ταινία, η αξία του όμως μειωνόταν αισθητά στην συγκεκριμένη έκδοση. Υπήρχαν ολόκληρα κομμάτια του κειμένου σχεδόν δυσνόητα . Επιπλέον, μέχρι να συνηθίσεις στη μεταφρασμένη απόδοση είχες ήδη κουραστεί. Αν δεν ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη μου για την ταινία, ίσως να το είχα αφήσει στη μέση. Πρώτη φορά ένα βιβλίο τριακοσίων σελίδων μου πήρε τόσο χρόνο να το διαβάσω. Παρόλα αυτά, στο κοντινό μέλλον θα στραφώ στην αυθεντική έκδοση, καθώς θεματικά το Ρέκβιεμ με συγκίνησε όσο κανένα άλλο.

Συγγραφικά βίτσια: Το πιο πρόσφατο της μαύρης λίστας είναι Το βιβλίο των Βίτσιων του Αύγουστου Κορτώ. Έχοντας ήδη κατενθουσιαστεί με την Κατερίνα και το Έρως ανίκατε μάχαν, αποφάσισα να διαβάσω και την ολιγοσέλιδη, πρώτη ολοκληρωμένη συγγραφική απόπειρα του συγγραφέα. Το βιβλίο των Βίτσιων, λοιπόν, που ο Κορτώ έγγραψε κατά την διάρκεια της εφηβείας του και εξέδωσε λίγο αργότερα, είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος του. Ένα έργο αποτελούμενο από πέντε διηγήματα, το ένα πιο σκοτεινό και αιματηρό από το άλλο. Με δεδομένο ότι αποφεύγω αδρομερώς οποιαδήποτε βίαιη περιγραφή λόγω ευαισθησίας , μπορείτε να υποθέσετε το σοκ που έπαθα στην πρώτη ανάγνωση των Βίτσιων. Ευτυχώς δηλαδή που ήταν σε e-book, γιατί αλλιώς θα μου είχε πέσει το βιβλίο από τα χέρια! Ξεπερνώντας την πρώτη σύγχυση, πριν λίγες μέρες του έδωσα μια ακόμα ευκαιρία. Πήρα βαθιές ανάσες και ξαναδιάβασα ένα προς ένα τα διηγήματα και κατάλαβα τα εξής: Για ένα μη φτασμένο καλλιτέχνη, ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια. Επιπλέον, τέτοιου είδους γραφή σε γενικές γραμμές έλειπε από τα ελληνικά γράμματα. Τα αρχικά έντονα, όμως, συναισθήματα της πρώτης προσπάθειας δεν έφυγαν. Δεν λέω πως το βιβλίο δεν είναι άξιο ανάγνωσης, κάθε άλλο. Μάλλον εγώ δίνω μεγαλύτερη αξία στις ευαισθησίες μου παρά στην τέχνη. Καθιστώ όμως την προσοχή σας, να το σκεφτείτε καλά πριν το διαβάσετε.

45 σκέψεις σχετικά με το “Τ’ανείπωτα

    • Που και που πρέπει να λέμε και τα άσχημα, οχι μόνο τα όμορφα. Ο χώρος του βιβλίου είναι τεράστιος και αχαρτογράφητος, αν παραβλέπουμε τα μειονεκτήματα κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη την ανάγνωση μας…
      Περιμένω πως και πως μια δικιά σας οπτική του θέματος!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλησπέρα κοπέλα μου!! Συγνώμη που σε ρωτάω κάτι άσχετο αλλά τα χω πάρει με την wordpress.. Μπαίνω να δω τα blogs μου και βλέπω ότι πάλι άλλαξαν τις ρυθμίσεις και μου έχασαν και γύρω στα 50 blogs που ακολουθώ.. Μήπως έχεις κι εσύ κάποιο θέμα με τις ρυθμίσεις σου ή τα blogs που ακολουθείς;;
    Τους έστειλα και στο forum και περιμένω να δω τι θα μου πουν..
    Και πάλι συγνώμη..

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Νομίζω όλοι μας είχαμε επίπονες εμπειρίες με βιβλία. Εμένα ούτε το ‘ Έρως Ανίκατε Μάσαν’ μου άρετε. Μου έκανε λίγο άντε να γράψουμε κάτι, έτσι για να το γράψουμε. Αλήθεια, όσα δεν σου αρέσουν τα ολοκληρώνεις ή τα αφήνεις;

    Αρέσει σε 2 άτομα

  3. Λοιπόν όσο πάει και μου αρέσει όλο και περισσότερο η ιδέα να μαζέψω τα «ανείπωτά» μας και να κάνω μια εκπομπή με αυτά. Αρκεί βεβαίως να συμφωνείτε και να μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τις προτάσεις σας.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  4. Ήθελα πολύ να διαβάσω το Ρέκβιεμ για ένα όνειρο μιας και είχα ενθουσιαστεί με την ταινία πριν πολλά χρόνια που την είχα δει. Βέβαια ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πώς όλο αυτό θα μπορούσε να είναι βασισμένο σε ένα βιβλίο. Νομίζω ότι η μουσική του έδινε πολλά συν. Ακόμα θέλω βέβαια να το διαβάσω αν και ποτέ δεν περίμενα πολλά.

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Το Ρέκβιεμ στην κινηματογραφική του μορφή είναι το κάτι άλλο! Σαν βιβλίο, ενώ είναι ξεχωριστό, χάνει πολύ, ειδικά όταν έχεις δει και λατρέψει την ταινία. Το σίγουρο είναι ότι μπορείς να το βρεις πολύ φτηνά σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Οπότε, αν το σκέφτεσαι, go for it!

      Αρέσει σε 1 άτομο

  5. Να μαι πάλι αυτή την φορά μπαίνω σαν άνθρωπος κι όχι σαν την τρελή!! 🙂 🙂
    Και πολύ καλά κάνεις να μας λες την άποψή σου!! Αλοίμονο αν τα βρίσκαμε όλα τα βιβλία τέλεια κι ανεπανάληπτα!! Την Μποβαρύ δυστυχώς δεν την έχω διαβάσει ολόκληρη, μόνο αποσπασματικά αν και το χω το βιβλίο.. Το Ρέκβιεμ δεν ήξερα ότι ήταν βιβλίο!! Αν το βρω θα το διαβάσω. Οσο για τον Κορτώ δεν τον έχω διαβάσει ποτέ αλλά φίλοι μου χουν πει ότι στα πιο παλιά του παραείναι πομπώδης για να είναι.. Δηλαδή σαν να γίνεται το σοκ εξ επί τούτου, δεν ρέει σαν συνεπακόλουθο.. Αν το ένιωσες κι εσύ μάλλον κάτι έπαιζε.. Πάντως η εξέλιξή του είναι φοβερή!! Θέλω πολύ να δω σε θέατρο την Κατερίνα του!!
    Φιλιά πολλά κοπέλα μου, σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και με συγχωρείς αν σε στεναχώρησα με τα δικά μου!!

    Αρέσει σε 2 άτομα

    • Μαριλένα μου σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου και ελπίζω να βρήκες λύση και, βέβαια, να σου έφυγε μια και καλή η ιδέα της διαγραφής του ιστολογίου σου…
      Με την Μποβαρύ είμαι αυστηρή χωρίς λόγο, το παραδέχομαι. Τι να κάνω όμως που την έχω άχτι;!
      Όλες οι καλές ταινίες είναι βασισμένες σε βιβλία, δεν είναι τυχαίο 😉
      Τι να λέμε για την Κατερίνα; Πραγματικά από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία των τελευταίων ετών. Το βιβλίο των Βίτσιων, ξέχασα να αναφέρω, μπορείτε να το βρείτε όλοι δωρεάν στο φατσοβιβλίο του Κορτώ στα notes. Αν ποτέ νιώσεις έτοιμη για αυτή την ανάνγωση, να ξέρεις είναι εκεί και σε περιμένει… !

      Αρέσει σε 1 άτομο

      • Το ιστολόγιο θα το διαγράψω γιατί δεν βρήκα λύση αλλά πρώτα θα πρέπει να το μεταφέρω στην blogger. Δεν γνωρίζω πως αλλά μου παν ότι γίνεται..
        Fb δεν έχω αλλά αν το ψάξω στην google λογικά θα το βρω!! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ κοπέλα μου!! 🙂

        Μου αρέσει!

      • Αφού τουλάχιστον θα το μεταφέρεις κάτι είναι και αυτό. Παρόμοια και εγώ έφυγα από την blogger γιατί δεν την έβρισκα αρκετά φιλόξενη, οπότε ξέρω από μετακομίσεις…
        Όπου και να πας θα σε διαβάζουμε, να ξέρεις!

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ναι μου παν ότι είναι εφικτό αλλά μπελαλίδικο.. Τρέχα γύρευε.. Συνέχεια έχω θεματάκια μωρέ, μου τρώει σχόλια κατα καιρούς, αργεί να με εμφανίσει στους bloggers και τώρα μου διέγραψε 40 blogs.. Εχω απίστευτη υπομονή αλλά μπάστα.. Ωχ μην μου λες τέτοια για την blogger. Το αρνητικό που μου χουν πει είναι ότι κάτι γίνεται με τις φωτό, ότι θέλει συχνό καθάρισμα ο φάκελος να μην μπουκώνει και τέτοια..
        Δεν βαριέσαι, θα δούμε, όπως κι αν έχει σε ευχαριστώ καλό μου!! Καλό σου βράδυ!!

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Έχουν διάφορα αλλά όταν μαζεύονται πολλά με εκνεύριζει πολύ αυτό.. Καμιά φορά χάνουν σχόλια, συνέχεια αναβαθμίζουν κουμπιά κι υπηρεσίες αλλά δεν αφήνουν τις παλιές επιλογές έστω σαν επιλογή..
        Δηλαδή είμαι σίγουρη σε κανά 2μηνο όλο και κάτι πάλι θα αλλάξουν.. Ουφ…

        Αρέσει σε 1 άτομο

      • Ναι ευχαριστώ για τις σκέψεις σου. Ήδη πριν λίγη ώρα μου απάντησαν και στα mail μου και τουλάχιστον βλέπω ότι ενδιαφέρονται.. Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρω πως να μεταφέρω το ένα blog σε άλλο. Οπότε υπομονή και βλέπω.. Καλό ξημέρωμα.

        Αρέσει σε 1 άτομο

  6. Ένα καταπληκτικό βιβλίο, που έγινε επίσης καταπληκτική ταινία, (αλλά διαφορετική από το βιβλίο) είναι του Ουμπέρτο Έκο, το «Όνομα του Ρόδου». Δεν είναι για τους ίδιους λόγους καταπληκτικά, το βιβλίο έχει τρομερό βάθος ενώ η ταινία έχει εξαιρετική ατμόσφαιρα, αλλά και οι δύο μορφές του έργου είναι αριστουργήματα.

    Αρέσει σε 2 άτομα

  7. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Έχεις δίκιο, τις περισσότερες φορές ίσως ενθουσιαζόμαστε τόσο με τα βιβλία που διαβάσαμε και μας άρεσαν και θέλουμε να εξυμνήσουμε, που συχνά αμελούμε να αναφέρουμε τα όχι και τόσο επιτυχημένα αναγνώσματα. Είχα κάνει κι εγώ ένα παρόμοιο post για τα βιβλία που διάβασα το 2014 και δε μου άρεσαν, οπότε μάλλον θα κάνω κι ένα και για το βιβλία του 2015 🙂

    Αρέσει σε 2 άτομα

  8. Παράθεμα: UNPOPULAR OPINIONS BOOK TAG | style rive gauche

  9. Παράθεμα: Αγαπημένα Νοεμβρίου | style rive gauche

  10. Δεν έχω διαβάσει κανένα απ’ τα βιβλία που προτείνεις. Ήθελα να διαβάσω το «Βιβλίο των βίτσιων» και το «Η μαντάμ Μποβαρύ» στο μέλλον…. πολύ ενθουσιασμένη δεν σε ακούω, αλλά λέω να την κάνω την προσπάθεια μου να τα διαβάσω 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  11. Παράθεμα: NY Times by The Book Tag | style rive gauche

  12. Παράθεμα: Με το συμπάθειο, η ταινία ήταν καλύτερη | style rive gauche

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.