Περσινή Αρραβωνιαστικιά

«Κυνηγούσα» χρόνια την ευκαιρία να διαβάσω κάποιο βιβλίο της και όταν τελικά έπεσε στα χέρια μου η Περσινή Αρραβωνιαστικιά αποφάσισα να μην το καθυστερήσω άλλο. Ο ποιητικός, σχεδόν μαγικός, ρεαλισμός που διαπερνά κάθε σελίδα του βιβλίου σε συνδυασμό με την άμετρη θεματολογία του αποτελούν ένα σπάνιο συγγραφικό κράμα.

Η Ζυράννα Ζατέλη είναι ένα από τα πιο ανήσυχα συγγραφικά πρόσωπα της εποχής μας. Γεννημένη την δεκαετία του ’50 στην Θεσσαλονίκη, έδειξε από νωρίς την καλλιτεχνική φύση της σπουδάζοντας Θέατρο στην Αθήνα. Μολαταύτα, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το αντικείμενο των σπουδών της, καθώς την κατέκτησε η συγγραφή. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το ’84 με την Περσινή Αρραβωνιαστικιά και μέχρι τώρα δεν έχει πάψει να μας εκπλήσσει. Μετέπειτα βιβλία της έχουν αποσπάσει εξαίρετες κριτικές, αρκετά μάλιστα έχουν διακριθεί με κρατικά βραβεία, ενώ το έργο της έχει μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

DSC01175new

Η Περσινή Αρραβωνιαστικιά αποτελείται από εννέα ιστορίες διηγηματικού χαρακτήρα. Αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια είναι μια γυναικεία φιγούρα, η οποία μας ξεναγεί σε βιώματα της παιδικής και νεανικής της ηλικίας. Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα συγκρουστεί με την έντονη σεξουαλικότητα,  την μελαγχολία,  την τρέλα των ανθρώπων και θα μάθει πως στο «γιατί» της λογικής απαντά η παράνοια με χάχανα. Δική μου αγαπημένη ιστορία είναι η πρώτη, αν ποτέ την διαβάσετε θα αγαπήσετε παράφορα τον Μάρκο!

Ανακεφαλαιώνοντας, η Αρραβωνιαστικιά είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, όμως σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ανήκει στο Πάνθεον της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η Ζυράννα Ζατέλλη θα σας μαγεύσει, με μοναδική προϋπόθεση, βέβαια, να την αφήσετε να το κάνει!

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή ανάγνωση!

9 σκέψεις σχετικά με το “Περσινή Αρραβωνιαστικιά

  1. Δεν έχω διαβάσει πολύ από ΖΖ αλλά έχει ιδιαίτερη γραφή και χτίζει όντως μαγευτικά τους κόσμους της. Άσε που διακρίνω και μια σοβαρότητα στην «παραγωγή» της που με κάνει να θεωρώ ότι κάθε βιβλίο της αξίζει.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Εδώ τσουρωμαδάμε και μαζεύουμε ότι κυκλοφορεί σε δάφνη, φτιάχνουμε στεφάνι και το καταθέτουμε με ευλάβεια!!!! Το καλύτερο βιβλίο της για μένα, κι ένα από τα πιο πιο αγαπημένα μου!! Λατρεία!!
    Φιλάκια πολλά κοπέλα μου!!

    Αρέσει σε 2 άτομα

  3. Παράθεμα: Ο χρόνος που μετράει | style rive gauche

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.